HÚSVÉT

                                          

 

                                                                                                

                                                                 

 

Fényezett sonka

 

 

 

Hozzávalók:

Sülthöz: 1000 g füstölt sonka (vagy tarja),
50 g vaj,
4ek. akácméz,
40 ml brandy,
250 g vegyes zöldség,
500 ml fehérbor,
500 ml húsleves, babérlevél, szegfűszeg, egész bors.
Mártáshoz: 1 db karikára vágott, tisztított vöröshagyma,
50 g vaj,
2 db narancs,
ételkeményítő, őrölt bors, (esetleg só)


Elkészítés:

A bort felforraljuk a levessel. Beletesszük a babérlevelet, a szegfűszeget, az egész borsot és a leveszöldséget, majd ismét felforraljuk az egészet. A sonkát a felforrott lébe tesszük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön körülbelül másfél órán átfőzzük. A húst lecsepegtetjük (a főzőlét félretesszük) és sütőedénybe tesszük. A mézet elkeverjük a brandyvel és a vajjal, és megkenjük a sonkát, fedő nélkül 10 percig "fényezzük" a 180°C fokra előmelegített sütőben. A forró vajon megpároljuk a hagymát. A főző léből lemerünk fél litert, és a hagymára öntjük. Felforraljuk. A narancsot vastagon meghámozzuk, gerezdekre szedjük, közben felfogjuk a levét. A narancsot a levével együtt, a mártáshoz adjuk. Besűrítjük az ételkeményítővel, és sóval, borssal fűszerezzük. A sült sonkát bevonjuk a mártással. Nagy szemű babbal és krokettel tálaljuk.

 

                                              

                                                                        

Toplapok.hu - a statisztika