Fényezett sonka
Hozzávalók: Sülthöz: 1000 g füstölt sonka (vagy tarja), Elkészítés: A bort felforraljuk a levessel. Beletesszük a babérlevelet,
a szegfűszeget, az egész borsot és a leveszöldséget, majd ismét
felforraljuk az egészet. A sonkát a felforrott lébe tesszük, és fedő
alatt, mérsékelt tűzön körülbelül másfél órán átfőzzük. A húst
lecsepegtetjük (a főzőlét félretesszük) és sütőedénybe tesszük. A mézet
elkeverjük a brandyvel és a vajjal, és megkenjük a sonkát, fedő nélkül 10
percig "fényezzük" a 180°C fokra előmelegített sütőben. A forró vajon
megpároljuk a hagymát. A főző léből lemerünk fél litert, és a hagymára
öntjük. Felforraljuk. A narancsot vastagon meghámozzuk, gerezdekre
szedjük, közben felfogjuk a levét. A narancsot a levével együtt, a
mártáshoz adjuk. Besűrítjük az ételkeményítővel, és sóval, borssal
fűszerezzük. A sült sonkát bevonjuk a mártással. Nagy szemű babbal és
krokettel tálaljuk.
|